Alla kan vi lyckas i matematik och teknik. I matematik- och teknikverkstaden ska alla få känna att de kan lyckas. Här får alla uppleva matematik och teknik med alla sina sinnen. Matematik- och teknikverkstadens syfte är att den ska locka eleverna till att använda sin kreativitet, fantasi och nyfikenhet i ett lustfyllt lärande. Elevernas lärande står i centrum och de laborativa aktiviteterna konkretiserar de matematiska mål eleverna arbetar med i klassrummet. Matematikverkstaden är till för alla elever, från de elever som behöver stöd och hjälp av laborativt material till de elever som behöver extra utmaningar. Det yttersta är att alla elever ska nå målen i matematik och tycka att ämnet är roligt.

måndag 25 maj 2015

Matematik- och teknikverkstaden

Matte- och teknikverkstaden

För några år sedan gjorde vi om vår bildatelje till matte- och teknikverkstad. 

Vi sökte pengar från läsa, skriva och räkna projektet, samt fick en av lärarna på skolan ett teknikstipendium. Av en stor del av dessa pengar köptes det in hyllor med lådor, matematik-, teknik- och fysikmaterial samt facklitteratur och lärarhandledningar.

Vi har delat in matematikmaterialet efter olika områden, som t.ex. addition, subtraktion, volym, vikt, utematte m.m.
Vi har lådor med konkret material.
Vi har även lådor med uppgifter från strävorna (uppgifter från NCM som anknyter till det centrala innehållet och förmågorna som eleverna ska utveckla.)
I verkstaden har vi också kopieringsunderlag och facklitteratur.

Under två förmiddagar per vecka har vi tematid i matteverkstaden, övrig tid kan pedagogerna boka matteverkstaden för att gå dit med sin klass. Vill man hellre låna med lådor med material till sitt klassrum går det också bra. I verkstaden finns det en bokningslista där man skriver upp vad man har lånat.

Vid terminsstart får klasserna två tider då de kommer att ha tematid i matteverkstaden. Temat bestäms tillsammans med klassernas matematiklärare. Eftersom det är en stor skola så tar det ända fram tills sportlovet innan alla klasser har besökt matteverkstaden. Därefter får klasserna ytterligare en tematid då de kan besöka verkstaden.
Inför arbetspassen i verkstaden får läraren ut en planering, där det även finns uppgifter att arbeta vidare med efter passet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar